Akershus Slotts Venner har nå sammen med flere bidragsytere og samarbeidspartnere, fullført belysningsprosjektet av den middelalderske kongelige gildehallen - Olav Vs hall.

Akershus slott, Olav Vs hall - Foto: Eivind Lorentzen
Akershus slott, Olav Vs hall - Foto: Eivind Lorentzen

Nye lys i Olav Vs hall

Publisert 11.03.2024

- Hallen har lenge fremstått mørk og kald. Den flotte takkonstruksjonen i tre og det middelalderske monumentale mønster på veggene fra 1300-tallet med de malte draperiene nederst har kommet lite til sin rett. Det var håndverket, konstruksjonene og ornamentene i taket og den røde fargen og gullornamentene fra veggene vi gjerne ville få bedre frem for å skape en vakker og varm stemning - sier styremedlem Peter S. Gulbrandsen i venneforeningen.

Lyssetting av Olav Vs hall var prikken over i'en som fullførte lyssettingsprosjektet som venneforeningen startet opp i forbindelse med sitt 70-årsjubileum i 2021. Dette inkluderte også lyssetting av det praktfulle Rosevinduet til Emanuel Vigeland, som var ferdig restaurert på forsommeren 2023.  

Olav Vs hall er nå klar for både museumsbruk med omvisninger og utstillinger, middager, konserter og medaljeseremonier. Forsvarsbygg som skal drifte lysanlegget og Riksantikvaren har fremhevet at lysprosjektet kan tjene som et godt forbilde for oppgradering av lysanlegg i historiske og fredede bygninger. Prosjektet ble også nominert til Norsk Lyspris 2023 i klassen "Beste innendørsprosjekt". 

Legatet er glade for å ha bidratt til dette arbeidet og vil berømme det flotte resultatet. 

Her kan du lese mer om Akershus Slotts Venner og fullførte og pågående prosjekter. 

Olav Vs hall, Rosevinduet - Foto: Eivind Lorentzen